PRYL och SRY är de två mest etablerade yrkesutbildningarna med yrkescertifikat/yrkesbevis inom lokalvård. Båda två syftar till att höja kompetensen och kvaliteten inom lokalvård – men vad skiljer dem åt?
I den här artikeln jämför vi innehåll, upplägg, certifieringskrav och tillgänglighet, så att du som arbetsgivare eller lokalvårdare enkelt kan välja den väg till yrkescertifikat som passar bäst.
Vad står PRYL och SRY för?
- PRYL = Professionellt Yrkescertifikat för Lokalvårdare
- SRY = Servicebranschens Yrkesnämnd
Båda utbildningarna är förankrade i branschen och har tagits fram för att säkerställa rätt kunskapsnivå inom lokalvård.
Skillnader i innehåll
Både PRYL och SRY erbjuder en bred och yrkesförankrad utbildning.
- SRY har ett något större fokus på områden som gäller organisation, ekonomi och lärande företag.
- PRYL har ett omfattande innehåll med ett starkt fokus på praktiska aspekter av lokalvård, materialkunskap, inklusive städmetoder och ergonomi.
Sammantaget är innehållet till cirka 90 % gemensamt. Ofta är det utbildarens engagemang och kompetens som gör större skillnad.
Skillnader i upplägg
PRYL är en utbildning som erbjuder hög flexibilitet, den går att läsa digitalt på distans, i klassrum eller en kombination av digitala självstudier och klassrumsutbildning. Detta gör PRYL till ett flexibelt alternativ då man kan välja det alternativ som passar en själv eller verksamheten bäst.
SRY: Genomförs alltid i klassrum och kräver en yrkesbedömare alternativt en av yrkesbedömaren utsedd medbedömare. Medbedömare får utföra klassrumsledda utbildningstillfällen, men det krävs en utbildad SRY yrkesbedömare för praktiskt och teoretiskt prov i syfte att erhålla yrkesbevis. Det ställer högre krav på organisationens resurser samt planering och är inte ett lika flexibelt alternativ.
Yrkescertifikat och yrkesbevis
SRY: Efter godkänt resultat på både teoretiskt och praktiskt prov erhålls yrkesbevis.
En omfattande certifieringsprocess som kräver mer administration både under och efter själva utbildningsinsatsen. Yrkesbedömaren skickar in underlag för yttre bedömning. Tid till yrkesbevis kan variera.
PRYL: Certifikatet är giltigt i fem år. Därefter finns det möjlighet till smidig digital förnyelse av certifikatet. Att förnya certifikatet kan ses som en fördel i en bransch som ständigt utvecklas då förnyelsen av certifikatet säkerställer att lokalvårdaren har aktuell kunskap. Det finns även en diskussion om att PRYL ska spegla SRY vad det gäller giltighet.
Certifieringsprocessen är designad för att vara lättillgänglig, användarvänlig och smidig, vilket gör den tilltalande för både deltagare och arbetsgivare som söker ett effektivt upplägg. Kortaste vägen till certifikat är 2 veckor.

Tid till certifikat, PRYL.
Varför ska man certifiera sig inom lokalvård?
Att certifiera sig inom PRYL eller SRY är ett sätt att kvalitetssäkra både kunskap och utförande. En certifiering visar att medarbetaren har dokumenterad kompetens inom lokalvård, vilket stärker både individen och verksamheten.
För arbetsgivare innebär certifierade medarbetare ökad kvalitet i städleveransen, tryggare medarbetare, bättre arbetsmiljö och högre kundnöjdhet. Det kan också ge fördelar i upphandlingar där certifierad personal ofta är ett krav eller ses som meriterande.
För individen är certifieringen ett bevis på yrkesskicklighet och kan öppna dörrar till nya arbetsmöjligheter och karriärvägar. Den bidrar också till ökad yrkesstolthet, att kunna visa upp ett yrkescertifikat ger en känsla av erkännande och professionalitet.
Sammanfattning
SRY och PRYL är två bra vägar för att nå yrkeskompetens inom städbranschen. Valet mellan dem handlar i stor utsträckning om vilken typ av flexibilitet, innehåll och certifieringsprocess som passar bäst för den egna organisationens behov.
Vill du läsa mer om utbildningarna?
Läs mer om SRY-utbildning här >